Életrajz1952-ben születtem.

Bölcsészettudományi karon végeztem, és pedagógusként különösen közel áll hozzám az irodalom. A gimnáziumi években próbálkoztam az első szárnycsapásokkal, főleg novellákat "követtem el", ám ezek nem feltétlenül nyerték el a felnőtt világ tetszését. A hozzáértők enyhén rebellisnek találták írásaimat, és ítéletük a '60-as években túl sok jóval nem kecsegtetett.
Amikor felnőtt fejjel újra visszatértem a tollhoz (amit akkor már számítógépnek hívtak!), a könyvíráshoz szükséges személyiségjegyek alaposan összefonódtak már a pedagógusi hitvallással.

Informálni és egyben szórakoztatni szeretném az olvasót, hozzájárulva a kikapcsolódás értékes perceihez, ezért közérthető formációt választottam: a regényt.

A legközelebb a történelmi regény műfaja áll hozzám. Mindig élvezettel kutattam könyv- és levéltárak polcain, mert vallom, hogy a szépirodalmi igénnyel megírt történetek sem nélkülözhetik a szigorú tényeket. Számomra a történelem meghamisítása a jelen- és az utókor félretájékoztatása főbenjáró bűn. Kutatni azért is jó, mert közben ráébred az ember a maga tudásbeli hiányosságaira.

Egy szerző azonban nem engedheti meg magának az egysíkú irodalmi létet. Mivel az emberi psziché rejtelmei régóta elbűvölnek, írtam érzelmes kutyatörténetet, és a romantikus irodalom kategóriájába sorolt, élethelyzeteket boncolgató regényeket.

Nem hagyhattam figyelmen kívül a valóságot sem. Számos ismerős bízta rám történetét, vagy ajánlott figyelmembe olyan személyeket, akikkel nem mindennapi események történtek. Ezek regényes formában történt feldolgozása már a munka kezdetétől különleges örömet hozott.

Egy író kolléga azt kérdezte egyszer, képes vagyok-e beleélni magam a kitalált szituációba, amiről éppen írok. Azt mondtam, ha erre nem lennék képes, sosem fogtam volna tollat.
Utazni nagyon szeretek. Megismerni a világot nemes cél. Bárhova megyek is, mindig hazahozok magammal valamit, amit később az olvasó viszontláthat egy-egy regényben.

Ízig-vérig humanistának vallom magam. Az írás a számomra nem más, mint egy végtelen és folyton változó, virtuális utazás. Sosem lennék képes lemondani róla. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése