Cikkek

Beszélgetés Benkő László íróval 

Tisztelt Benkő úr! Mit kell tudnunk az új regényéről a Drezdai emberünkről? Kinek ajánlaná?
A DREZDAI EMBERÜNK a címe most megjelent legújabb könyvemnek, ami műfaját tekintve történelmi-bűnügyi thriller, át meg átszőve hírszerzési elemekkel és kémjátszmákkal.
Amikor belefogtam, alaposan átnéztem az 1985-1991 között történt nemzetközi eseményeket, a híradásokat, és vegyítettem mindezt a magam személyes tapasztalataival.
Mindenki beszél a titkosszolgálatokról, hogy léteznek játszmák, kettős, sőt hármas ügynökök, és a laikus szemlélő talán még azt is gondolja, hogy csupa akciójelenet az ilyen területen dolgozók élete. Nos, meg kell mondjam, hogy a valóság és a hollywoodi filmek világa fényévekre van egymástól, én azonban maradtam a valóságnál, ami sok esetben váratlanabb helyzeteket produkál, mint a fikció. >>>

Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/11/beszelgetes-benko-laszlo-iroval.html
 

Benkő László: Drezdai emberünk 

Benkő László írói hitvallása:Mindig is azt vallottam, hogy az író érintse meg soraival a szívet és a lelket, mozgassa meg a gondolkodást. Ezért hát egyáltalán nem tartom túlzásnak, ha kijelentem: amennyiben csupán egyetlen olvasó is kellemes és emlékezetes kikapcsolódásra talált a könyveimben, már érdemes volt megírni azokat.
A frissen megjelent Drezdai emberünk című történelmi titkosszolgálati krimi regényére is igazak a fenti sorok. Benkő László nevével legutóbb A spanyol grófnő kötet kapcsán találkozhatott az olvasóközönség. Mellette két történelmi trilógiája jelent meg, álnéven pedig több mint húsz regényt jegyez.
Nézzük a legújabbat, a Drezdai emberünket. >>>


Forrás: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/11/drezdai-emberunk.html

 

Megalakult a Történelmiregény-írók Társasága

Vasárnap tartotta meg alakuló közgyűlését Budapesten a Történelmiregény-írók Társasága (TRT), melyhez a hazai regényirodalom számos ismert szerzője csatlakozott.

A szervezet azért jött létre, hogy mint az egyesület alapokmánya kimondja „népszerűsítse a történelmi regény műfaját és annak művelőit", továbbá „egységbe tömörítse és támogassa a műfajban tevékenykedő írókat". Az alapszabály szerint az egyesület tagjai lehetnek az irodalmi élet mindazon szereplői – írók, szerkesztők, kiadók – akik számára ennek a regényműfajnak a fejlődése kihívást vagy szívügyet jelent.
A magát érdekvédelmi szervezetként meghatározó és szigorú politikamentességet hirdető szervezet alapítói szerint ma már a történelmi regényírók egész új nemzedéke tevékenykedik a magyar irodalomban. Ennek tagjai lassan iskolát alkotnak, mely a kritika részéről is figyelmet érdemel. Nem leplezett cél az állami és magán mecenatúra érdeklődésének elnyerése is, mivel a műfaj hitelességének és irodalmi színvonalának további emeléséhez a szerzők kutatómunkájának, tanulmányútjainak elősegítésére is szükség lenne. 

Az egyesület tervei között szerepel egy Gárdonyi Géza emlékplakett évenkénti odaítélése is az év legnagyobb érdeklődéssel fogadott történelmi tárgyú regényét jegyző szerzőnek. Emellett a társaság csoportos országjáró író-olvasó találkozók, dedikálással egybekötött felolvasóestek, kedvezményes könyvvásárok megszervezésével is segíteni kívánja a tagokat.

Az alakuló közgyűlés titkos szavazással az elnökség tagjává választotta Benkő Lászlót (alelnök), Bokor Pált (elnök), Fábián Jankát (alelnök), Iván Katalint és Marcellus Mihály (titkár) A műfaj ismert szerzői közül az alapító tagok között vannak továbbá Nemere István, Fonyódi Tibor, Trux Béla és mások.

Megjelent: http://www.kisalfold.hu/konyvmoly/megalakult_a_tortenelmiregeny-irok_tarsasaga/2336829/?utm_source=rssfeed 

Lehetséges, hogy a háborúk is a női lélekben dőlnek el

Morante gróf lánya az olasz és a német titkosszolgálat engedelmes eszközének tűnik. A villában, melyet szeretőjétől kapott, a falangista és náci főkolomposok által összerabolt gyémántokat rejtegeti. Azt azonban senki nem tudja, hogy közben ugyanott zsidó gyermekeket is bujtat a Dél-Olaszországot elözönlő németek elől. 
Háború és szerelem, kaland és szenvedély azonban még így is csak kulissza az ifjú grófnő igazi drámájához képest. Ez a dráma egy apácazárdában kezdődik a múlt század harmincas éveiben, ahol Elenát zsarnoki hajlamú apja, Morante gróf tartja a spanyol polgárháború kitöréséig. Aztán - üzleti érdekből - egy olasz kalandor karjaiba löki.

Folytatás:  
-------------------------------------------------

Benkő László: A spanyol grófnő

Egy korábban írt bejegyzésben már kifejtettem bővebben, hogy miért nem szeretek olyan könyveket olvasni, amelyek története a XX. század első felében játszódik. Benkő László új könyvével mégis kivételt tettem, mert a fülszöveg és az ajánló nagyon érdekesen hangzott, de azért a lelkem mélyén tartottam tőle, hogy a korszakkal kapcsolatos ellenérzéseim újra beigazolódnak. Így is történt. Ez azonban az én problémám és az én furcsa hozzáállásom a korhoz, amelyet próbálok figyelmen kívül hagyni az értékelés során és ténylegesen a regényre és a történetre helyezni a hangsúlyt.
Elena Angela Morante egy gróf lánya, aki tizenhat éves koráig apácazárdában nevelkedett, majd évekig ki sem tehette a lábát a szülői házból. A szigorú felügyelet sem tudja azonban megakadályozni azt, amit a természet el akar rendezni, egy apró kaland következményeként Elenának kislánya születik, akit elszakítanak tőle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Folytatás:  http://shanarablog.blogspot.hu/2013/06/benko-laszlo-spanyol-grofno.html

-----------------------------------------------------------------

Álruhában - beszélgetés Benkő László íróval

"Az a jó kalandregény, ami valóságalapról építkezik, ahogy a jó kalandfilm is." Szőcs Henriette rendhagyó, azonban lassan szokásossá váló asszociációs interjúja Benkő László íróval.
Benko Laszlo


Benkő László író, az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. Gimnazista kora óta ír, történelmi regények sorát jelentette meg (Honfoglalás-trilógia, Tatárjárás-trilógia), álruhában romantikus írónő.TÖRTÉNELEM:Amikor elhatároztam, hogy írni fogok, elsőre a történelmi regény műfajában gondolkodtam. Pedagógusként nem csak szórakoztatni szerettem volna, hanem tényszerű és hiteles ismereteket átadni. Ezért építem a mai napig a történelmi regényeimet alapos kutatásra.Könyvek, levéltárak, múzeumok, régi helyszínek… Csupa aranybánya egy történelmi regényíró számára, de a könyvbe csakis igazolt tények kerülhetnek.Nem csak magyar témákról írok, mert a történelmet komplexitásában szemlélem. Jól megfér a honfoglalás történetével sok egyéb másik. Szerintem bármely történelemszemlélet akkor jó, ha elsődleges célnak tekinti az érzelmektől mentes igazságtartalom felfedését.

Folytatás: >>>
Megjelent: www.librarius.hu 2013. április 29. hétfő, 14:00


 ----------------------------------------------------------------------------------------

Benkő László: Honfoglalás — trilógia
“ne feledd , magyar vagy.” Regény a Honfoglalásról
Benkő László: Honfoglalás trilógiájáról írok könyvismertető-ajánlást, bár ez a trilógia szerintem valójában négy kötetből áll, hiszen a sorozat negyedik kötete, amely már a kalandozások korában játszódik, szorosan követi időben, és történetben a megelőző három kötetet.

Folytatás: >>>  
Megjelent: www.mclib.hu 2012. november 8.


-------------------------------------------------------------------------------------

Benkő László: Viharlovasok - A táltos fia
Történelmi regény a honfoglalást követő évekről! Ez igen, már tudom, mi hiányzott eddig az életemből! :D

Történet
A honfoglalás rendben lezajlott :), őseink birtokba vették a Kárpát-medence keleti részét a Dunáig, Pannónia még várat magára - de nem sokáig. Megy a politikai sakkjátszma, a játékosok: magyarok, bajorok, frankok, lombardok, háttérben a bolgárok, bizánciak, stb. Aztán vannak még itt szlávok, morvák, normannok... nem semmi felhozatal. No de visszatérve a politikára: mindenki akar valamit. És ez gyakran érdekellentéteket szül ugye. A magyarok elég jól átlátják az európai helyzetet, mikor beszállnak a politikai játszmába, és hol a bajorok, hol a lombardok oldalán, hol egyik, hol másik ellen harcolnak - attól függően, mit diktálnak a törzsszövetség érdekei.
A fő konfliktus végül mégis a magyar-bajor ellentétből fakad, és őseinknek minden eddiginél nagyobb számú ellenséges hadsereggel kell szembeszállnia, hogy megvédje az eddig megszerzett területeit.
Közben megismerjük Kartalt, egy félig normann, félig magyar származású ifjú javast, akinek különleges feladata van: nyitva tartani a szemét a hadjáratok során, minél jobban megismerni az ellent, hogy aztán mindenről alaposan beszámolhasson a magyar döntéshozóknak.

Folytatás: >>>
Megjelent: http://hoovirag.blogspot.hu 2012. október 9., kedd

--------------------------------------------------------------------------------------------

Benkő László: Viharlovasok – A táltos fia


Benkő László nevét a romantikus regények kedvelői és a történelmi témák rajongói egyaránt ismerhetik – jelen cikk kifejezetten a második csoport tagjaihoz szól. A szerző korábban a Táltosidők, az Idegen tüzek és A megszerzett föld című regényeivel, azaz a Honfoglalás-trilógiával szerzett magának igazi hírnevet. Sorozata két kiadást és több ezer eladott példányt ért meg, az elégedett olvasókon kívül pedig a szakma is felfigyelt az íróra: gondoljunk csak Fonyódi Tiborra, aki egyenesen klasszikusnak nevezte a trilógiát egy Facebook-bejegyzésében. 

Folytatás: >>>
Megjelent: ekultura.hu 2012. augusztus 31.

------------------------------------------------------------------------------------------

Óperencián innen

Elmélkedések őstörténetünk néhány kérdéséről Benkő László a honfoglalás korában játszódó regényei alapján
Táltosidők
Idegen tüzek
A megszerzett föld
Viharlovasok – A táltos fia
“Őstörténetünkben a szenvedély kerekedett felül, s a józan mérséklet valósággal árulásnak számít. Élénk feszültség támad a módszeres aggodalommal haladók és a merész képzelettel szárnyalók közt [----] Bevallom, őszinte érdeklődéssel, sőt szeretettel olvasom a szenvedélyesek írásait, könyveit is [----] Természetesen ez a szeretet nem ment fel, hogy ne szigorral és aggodalommal ítéljem meg munkájukat – a magam munkáját is!” (László Gyula: A kettős honfoglalás) 

Folytatás: >>>
Megjelent: konyvtamasz.wordpress.com/ 2012.06.30.


----------------------------------------------------------------------------------------

Honfoglalás-trilógia ajándékba
 Kalandregény     2011. 12. 06

Honfoglalás-trilógia ajándékbaA napokban jelent meg Benkő László Honfoglalás-trilógiája a Családi Könyvklub kiadónál. Végre egy érdekes, eredeti kalandregény a honfoglalásról – mindenféle pátosz nélkül.
A Családi Könyvklub a trilógiával szeretné megajándékozni az idei karácsony alkalmával a vezető kárpát-medencei magyar politikusokat.

Folytatás: >>>
Megjelent: www.bumm.sk 2011.12.06.

--------------------------------------------------------------------------------------------


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése